Nye tall avslører økt bruk av hjelpesentre mot vold og overgrep i 2023.

Mann som står med ryggen til

Nylig publiserte statistikker fra Bufdir avslører økt bruk av både sentrene mot incest og seksuelle overgrep (SMISO/Nok.-sentrene) og krisesentrene i Norge. Funnene understreker viktigheten av sentrene for de som er utsatt for vold og overgrep.

Økt bruk av sentrene mot incest og seksuelle overgrep

Statistikken for 2023 viser aktiviteten ved landets 21 sentre mot incest og seksuelle overgrep. Målet er å kartlegge og gi informasjon om bruken og driften av sentrene over tid, og bidra til bedre kunnskapsgrunnlag for statens tilskuddsordning og andre aktører som ønsker informasjon på fagområdet.

I 2023 opplevde sentrene mot incest og seksuelle overgrep (SMISO/Nok.-sentrene) en rekordhøy pågang med totalt 2 979 brukere. Dette er det høyeste antallet registrert siden statistikken startet i 2009. Totalt mottok sentrene 36 846 henvendelser, hvorav omtrent halvparten var via telefon. En betydelig andel av brukerne i 2023 var nye; hele 72 prosent tok kontakt for første gang dette året.

Tove Bruusgaard, divisjonsdirektør i Bufdir, uttaler at den økende bruken bekrefter viktigheten av disse sentrene for både overgrepsutsatte og deres pårørende. Hun fremhever sentrenes kompetanse og deres arbeid med synliggjøring av seksuelle overgrep som viktige faktorer for den økte pågangen.

Krisesentrene opplever stor pågang 

I 2023 var det en rekordstor bruk av krisesentrenes tilbud om samtale og veiledning på dagtid til utsatte for vold i nære relasjoner. Samtidig har mange krisesentre for lite ressurser til å ha et døgnåpent tilbud i tråd med krisesenterloven. 

Krisesentrene rapporterte en rekordstor bruk av deres dagtilbud for samtaler og veiledning i 2023. Totalt ble det registrert 3 358 dagbrukere med til sammen 13 475 dagsbesøk, det høyeste antallet siden 2005. Bruusgaard påpeker at det er positivt at så mange har benyttet seg av krisesentrenes tjenester, da de har en sentral rolle i å forebygge partnervold, og skal være en tjeneste som er godt kjent og prioritert i kommunene.

Økonomiske utfordringer

Sentrene er avhengige av både kommunal og statlig finansiering, men mange sliter økonomisk. De dekker store geografiske områder og gir hjelp til alle utsatte, også fra kommuner som ikke bidrar økonomisk. I 2023 var det 43 krisesentre i Norge, men mange av disse sliter med kapasitetsproblemer og utilstrekkelige lokaler. Flere sentre har for få ansatte til å opprettholde et døgnåpent tilbud. Kommunene må prioritere et tilgjengelig og tilstrekkelig finansiert krisesentertilbud.

Informasjonen er hentet fra pressemeldingene og statistikkene fra Bufdir. For mer informasjon, les hele statistikken for Krisesentrene og Sentrene mot incest og seksuelle overgrep.

Informasjonen er hentet fra Bufdirs pressemelding og statistikker. For mer informasjon, les hele Krisesenterstatistikken og statistikk og analyse for sentrene mot incest og seksuelle overgrep.

Neste
Neste

Rapport: Vold i nære relasjoner og forebygging i Follo.